Wat zijn geschikte Freerunning Schoenen

Ik blijf maar vragen krijgen over welke schoenen geschikt zijn voor Freerunning. Het was daarom dus ook onvermijdbaar, hier is dan eindelijk mijn blog over Freerun trainingsschoenen.

Voor Parkour/Freerunning heb je in principe maar 1 ding echt nodig en dat zijn goede schoenen. Helaas zie ik in mijn lessen talloze kinderen met ongeschikte schoenen. Versleten zolen, fragiele gympies of zaalvoetbalschoenen. Ze glijden weg door slechte grip en dat is niet alleen vervelend voor ze, maar ook erg onveilig. Ik hoop met deze blog daar enige verandering in te brengen en

In deze blog neem ik je mee in een aantal criteria die belangrijk zijn voor het vinden van geschikte trainingsschoenen. Hopelijk heb je daarmee de benodigde kennis opgedaan om gericht te zoeken naar geschikte trainingsschoenen. Ook zal ik ten slotte nog mijn eigen top-4 aanbevelingen geven.

Grip

Bij schoenen voor Parkour/Freerunning is grip het allerbelangrijkste. Dit is dan ook het leidende criteria. Voor optimale grip zijn volledig rubberen zolen met veel profiel belangrijk. Verder van belang is dat de zolen plat zijn, want dat geeft het meeste contact. Schoenen met een verhoogde hak zoals Nike Air Max, zijn een no-go.

Demping

De volgende criteria is demping. Bij deze sport krijg je met al die sprongen nogal met wat impact te maken. Dit moet goed opgevangen worden met de juiste techniek, maar geschikte schoenen helpen daar zeker wel bij ja. Een slecht voorbeeld zijn gympen, want ja, dunne zolen.

Flexibiliteit

Flexibiliteit van de schoen is wellicht in iets mindere mate belangrijk, maar weegt zeker ook mee. Voor optimale controle, wil je genoeg ‘feel’ hebben en je voorvoet goed kunnen buigen. De schoen hoort daarom wel enigszins flexibel te zijn. Fout voorbeeld: dikke kisten =)

Levensduur

Ten slotte is dan ook nog de levensduur belangrijk, hoe lang de schoenen meegaan. En dit is iets dat niet altijd zo eenvoudig is om in te schatten. Dingen die meewegen zijn bijvoorbeeld het stof waar ze van gemaakt worden, hoe stevig de naden zijn en een extra stoflapje op de punt van de schoenen

Conclusie en aanbevelingen

Met deze criteria kan je zelf al veel geschikte schoenen vinden. In principe voldoen veel hardloopschoenen aan deze criteria. Maar ik kan wel wat aanbevelingen doen met mijn eigen top 4, met prijzen variërend van €30 tot €90.

  1. Reebok Classic Leather
  2. Reebok Classic Nylon
  3. Asics Sportstyle Tiger Runner
  4. Reebok Royal Classic Jogger 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *